ECODRY

Plesen

Plesen v hiši – nevarnost za zdravje in denarnico.


Kjer je plesen, je vedno tudi vlaga. Strokovnjak loči med površinsko vlago in zidno vlago. Tako imenovana površinska vlaga pogosto ni nič drugega kot kondenzna vlaga, za katero obstajajo različni vzroki: zaprti ometi in barve, izolacija brez nadzorovanega zračenja, toplotni mostovi ali napačno prezračevanje.

schaden-keller-oyda 29-72 rgbČe se vlaga nahaja v notranjosti zidu, govorimo o tako imenovani zidni vlagi. Glavni vzrok zanjo je kapilarno naraščajoča zidna vlaga, ki se iz zemlje preko okvarjenih ali manjkajočih vodoravnih zapor širi v zid. Kadar kapilarna vlaga prodre na površino zidu in začne izparevati, pride tudi do tvorjenja površinske vlage, ki pa ima stalni izvor iz tal. Vlažni zidovi so leglo plesni in povzročiteljev bolezni vseh vrst.

Feuchte Wände sind Brutstätten für Schimmel und Krankheitserreger aller Art.

Prvi znaki so vonj po trohnobi in obarvanja, ki jih večina lastnikov hiš prepozna kot neprijetno, vendar tudi neizogibno zlo.

Plesni se širijo s trosi v zraku in na ta način pristanejo tudi v človeškem telesu. Obstaja veliko vrst plesni: nekatere izmed njih so zelo nevarne za zdravje in lahko povzročajo astmo, bronhitis, težko dihanje in želodčno-črevesne težave. Pri starejših ali bolnih ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom povzročajo okužbe; tako tudi pri dojenčkih s še nerazvitim imunskim sistemom.

Po poročilu nemškega združenja za alergijo in astmo približno 6 % Nemcev trpi za alergijami, ki jih povzročajo plesni. Ravno otroci in alergiki pogosto razvijejo astmo zaradi trosov.
Tudi kožni ekcemi in razraščanje glivic na zunanjem sluhovodu so tipične bolezenske slike, ki jih povzročajo plesni.

schimmelecke 28-72 rgb

Kar vidite kot plesen na steni, je le delček težave. Nevidni trosi plesni in mikotoksini so že zdavnaj v zraku, »plet korenin« plesni, tako imenovano podgobje, pa v zidu.

Prvi korak k zatiranju plesni

Ziehen Sie einen Fachmann zu Rate. ki naj preveri, kje se skrivajo vzroki za vlago.Če je vzrok kapilarno naraščajoča vlaga, je podjetje ECODRY pravi partner za vas.Podjetje ECODRY s svojim sistemom za razvlaževanje zidov že vrsto let prispeva k ponovni vzpostavitvi zdravega bivalnega okolja. Več pod uspešno odstranjevanje plesni.